kwasami tłuszczowymi

Encyklopedia PWN

związki org., sole nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, o wzorach ogólnych odpowiednio (CnH2n + 1COO)mMe i (CnH2n - 1COO)mMe (gdzie n wynosi 11–17, m — wartościowość metalu Me);
med. zmniejszenie we krwi obwodowej stężenia hemoglobiny poniżej wartości prawidłowych (poniżej 140 g/l u mężczyzn i poniżej 120 g/l u kobiet), liczby krwinek czerwonych (poniżej 4,5 · 1012/l u mężczyzn i 4,0 · 1012/l u kobiet) oraz wskaźnika hematokrytowego (poniżej 0,40 l/l u mężczyzn i 0,36 l/l u kobiet), także zmniejszenie całkowitej masy krwinek czerwonych, a niekiedy i całkowitej objętości krwi krążącej;
oleje dmuchane, oleje przedmuchiwane,
produkty przedmuchiwania olejów roślinnych schnących (np. lnianego, sojowego) powietrzem w podwyższonej temperaturze (co prowadzi do utlenienia nienasyconych kwasów tłuszczowych i zwiększenia lepkości olejów);
ciekłe tłuszcze zwierzęce, o dużej, charakterystycznej dla nich, zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych;
pankreozymina
[gr.],
cholecystokinina, cholecystokininopankreozymina, CCK,
peptydowy hormon przewodu pokarmowego;
środek do czyszczenia i konserwacji obuwia skórzanego, a także innych wyrobów ze skóry;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia